Black Friday – Preteklost in prihodnost črnega petka doma in po svetu


black friday slovenija

Zadnji tedni vsakega iztekajočega se leta so v preteklih nekaj letih postali zaznamovani z nakupovanjem božičnih, novoletnih in drugih daril, s katerimi želimo najbližjim, sorodnikom, sodelavcem, prijateljem in drugim izkazati pozornost in jih obdarovati za praznike. Tudi za trgovce je ta čas t. i. zlati čas, saj se v njihove blagajne natečejo ogromne količine denarja, tudi na račun dneva, ki zadnji petek v novembru postreže z visokimi popusti – black Friday. Slovenija pri tem ni nobena izjema, podobno pa se dogaja tudi drugod po svetu. Black Friday akcija je danes prisotna po mnogih državah sveta in se še širi, zamisel pa izhaja iz ZDA, od koder so jo postopoma prevzeli tudi drugi trgovci in trgovine.

Od kod izvira black Friday?

Ime črni petek se povezuje z več dogodki v zgodovini, od koder bi lahko ime prevzel tudi nakupovalni dan black Friday, kot dan vsesplošnega velikega zapravljanja pa se je prvič zgodil v 50. letih 20. stoletja v Filadelfiji v ZDA na dan po Zahvalnem dnevu, ko so množice ljudi na dan nogometne tekme vdrle v trgovine in razgrabile vse, kar je bilo na policah. Posledično so na cestah nastali veliki prometni zastoji, tamkajšnja policija pa je dan zaradi prometnega kolapsa in velike obremenjenosti trgovin poimenovala black Friday. Akcija na cene takrat še ni imela posebnega pomena, v 80. letih pa so tudi trgovci spoznali potencial tega dneva in rodil se je black Friday. Slovenija je ta trend podobno kot mnoge druge države sprejela v novem tisočletju, nakupovanje pa se je iz fizičnih trgovin hitro razširilo tudi na splet. Tako je leta 2005 nastal cyber Monday kot odziv na black Friday. Akcija se je hitro prijela in do danes sta se ta dva dneva že povezala, razširila čez cel vikend in tako privabljata še več kupcev in v blagajne prinašata še več denarja.

Širjenje črnega petka po svetu

Kot že omenjeno, se je črni petek razširil po vsem svetu in tudi black Friday Slovenija je v zadnjih letih vse bolj priljubljen, še večjo priljubljenost dosega v državah kot so Nemčija, Francija, Italija, Japonska, Brazilija, Indija in Južna Afrika. V Sloveniji so trgovci akcije in cene prilagodili slovenskemu potrošniku, podobno pa se je zgodilo tudi drugje po svetu, kjer so v posameznih državah uvedli svoje »nakupovalne dneve«:

  • »El Buen Fin« so črni petek poimenovali v Mehiki, kar pomeni »dober konec«;
  • Združeni Arabski Emirati in nekatere druge islamske države so črni petek poimenovale »White Friday« ali »Blessed Firday« v pomenu »beli« oz. »blaženi« petek, da bi se izognile negativnemu prizvoku črne barve;
  • Na Kitajskem so uvedli nov »praznik« namesto black Friday – akcija je poimenovana »Singles’ Day« in se zgodi vsako leto 11. novembra kot upor na Valentinovo – na ta dan trgovci podobno kot black Friday akcija močno znižajo cene številnih izdelkov.

Statistika in analize kažejo, da black Friday Slovenija ni omejen več le na točno določen petek v novembru, temveč da se aktivnosti v povezavi s tem širijo kar na celoten november. To se zadnja leta kaže v povečanem številu promocij, ki se začnejo že krepko pred začetkom prazničnega decembra oz. črnega petka. Spletni in e-mail marketing sta iz leta v leto bolj dodelana in tudi v letošnjem letu ter v prihodnje je pričakovati, da bo black Friday akcija trajala ne le v petek, temveč najmanj ves vikend do ponedeljka, ko nastopi cyber Monday ali celo kar nekaj tednov pred dejanskim črnim petkom.

Kako kaže v prihodnje?

Že zadnjih nekaj let se nakupovanje vse bolj širi v spletno okolje in temu se je prilagodil tudi black Friday. Slovenija in druge države, ki se poslužujejo tega dneva za nižanje cen in vabljenje kupcev, izumljajo vedno nove strategije trženja izdelkov, potrošniki pa se iz brezglavih zapravljivcev, ki se prerivajo v fizičnih trgovinah, spreminjajo v odgovorne potrošnike, ki pred nakupom temeljito preučijo ponudbo in svoj nakup v vedno večji meri opravijo prek spleta. V prihodnje je pričakovati še več takega načina nakupovanja, saj se spreminjajo nakupne navade potrošnikov, black Friday akcija pa dobiva nove razsežnosti.

Udobje nakupovanja iz domačega naslanjača, možnost izognitve gneči v trgovinah in v prometu ter slabemu vremenu je mnoge potrošnike že spreobrnilo v spletne nakupovalce tudi na black Friday. Slovenija se sooča s podobnimi trendi, potrošniki pa so in še bodo vedno bolj okoljsko, etično in trajnostno ozaveščeni, kar bo v veliki meri vplivalo na prihodnost nakupovanja na black Friday. Slovenija je v koraku s časom z vsemi spremembami in bo tudi v prihodnje vse svoje moči usmerila v čim bolj prijetno in čim manj stresno uporabniško izkušnjo nakupovanja na črni petek.

Zadnji prispevki