Katere novosti bo prinesel črni petek 2021?


črni petek 2021

Črni petek je zadnje desetletje vse bolj izpostavljen kot dan, na katerega se splača čakati, če želite prihraniti večje vsote denarja pri nakupu izdelkov iz skupin elektronike, računalništva in mobilne tehnologije, bele tehnike, oblačil in obutev, modnih dodatkov in še česa. In če se sprašujete, kdaj – črni petek 2021 bo nastopil 26. novembra, dan po zahvalnem dnevu, ki ga praznujejo v Ameriki in tudi črni petek, t. i. »praznik nakupovanja« izhaja ravno od tam. Sicer je njegova zgodovina tako črna kot je njegovo ime – poimenovanje izhaja namreč iz zloma newyorške borze leta 1929, ki je bil za zgodovino črn dan, danes pa je asociacija na črni petek popolnoma drugačna – gre za dan, na katerega ljudje iz vseh koncev sveta zapravijo ogromne vsote denarja za nakup božičnih, novoletnih in drugih daril za obdarovanje, ki sledi v veselem decembru. Tudi črni petek 2021 ne bo nič drugačen, zato v nadaljevanju preberite, kaj pričakovati ob prihodnjem črnem petku. Trenutna situacija po vsem svetu bo namreč trgovce in tudi kupce prisilila k novim nakupovalnim strategijam in inovativnejšim načinom trženja izdelkov, saj so se že in se še bodo spremenile nakupne navade potrošnikov, kar velja tudi za črni petek 2021.

  1. Premik iz fizičnih trgovin v spletno nakupovanje

Že nekaj časa je opaziti trend povečanega spletnega nakupovanja, to pa se bo v prihodnje še krepilo. Tako je že pred nekaj leti kot odgovor na black Friday nastal t. i. cyber Monday, ko so visoke popuste za en dan pripravili tudi spletni trgovci, sedaj pa je nekaj takega pričakovati že na črni petek 2021. Tako se bodo in trgovci in kupci izognili nezaželenim gnečam v trgovinah in svoje nakupe v miru opravili preko spleta. Seveda se ob tem pojavljajo pomisleki, kako kupce pritegniti s ponudbami, kako jih prepričati, da bodo kupili še več in kako jih nasploh seznaniti s ponudbami, ki bodo na voljo v posameznih (spletnih) trgovinah ter kdaj? Črni petek 2021 bo zagotovo poln izzivov, zato je priporočljivo, da se nanj dobro pripravite.

  1. Akcije in popusti se bodo začeli prej in bodo trajali dalj časa

Vse to z namenom, da bodo imeli potrošniki več časa za ogled izdelkov in odločitev o tem, kaj potrebujejo. Tako ne bodo začutili nuje po tem, da bi si morali stvari fizično ogledati tudi v trgovini in se odpraviti v gnečo, kar bi jih morebiti odvrnilo od nakupa. Črni petek 2021 pa se kljub vsemu ne bo začel prehitro, saj sicer potrošniki ne bodo osredotočeni na nakupovanje prazničnih daril, kar je osnovni namen tega dneva. Tako lahko pričakujete promocije nekje sredi oktobra, dejanski popusti pa bodo nato trajali več dni, tudi v izogib pretirani obremenjenosti spletnih strani oz. posameznih spletnih trgovin. Dodaten pomen bodo na črni petek 2021 pridobile tudi dostavne službe, njihova dosegljivost, ažurnost in prilagodljivost – vsak potrošnik bo namreč želel svoje naročilo imeti doma v najkrajšem možnem času, zato bo najverjetneje prišlo tudi do novih logističnih in transportnih rešitev.

  1. Še več bo »posebnih« ponudb in promocij

V Ameriki so posebne promocije npr. v spletni trgovini Amazon v obliki t. i. nakupovalnih počitnic oz. »Prime day« stalnica že nekaj let in prinašajo neverjetne nakupne rezultate. Vse bolj pa se podobne akcije širijo tudi drugod po Evropi in seveda prihajajo tudi v Slovenijo, a kdaj? Črni petek 2021 bo odločilen dan, ko bodo najverjetneje tudi slovenski ponudniki morali predstaviti nove trike, s katerimi bodo potrošnike privabili k nakupu prav na ta dan oz. nekaj dni v tem času, saj spremenjene nakupovalne navade kažejo na to, da so se spletni nakupi enakomerneje razporedili čez vse leto in niso skoncentrirani več le na konec novembra in december in na čas, je bo na sporedu črni petek 2021. Uspešnost prodaje v fizičnih trgovinah bo tako najverjetneje manjša, trgovci pa se bodo vse bolj usmerili v spletno prodajo. Vse to bo od potrošnika zahtevalo tudi, da se opremi z najsodobnejšo tehnologijo, pametnimi napravami in internetnimi povezavami, če bo hotel slediti najaktualnejšim ponudbam ter pravočasno ujeti najugodnejše promocije.

Nekaj zagotovo drži kot pribito – prerivanja v trgovinah v želji po najugodnejših izdelkih kot smo ga na najrazličnejših videoposnetkih lahko videli predvsem v ameriških trgovinah, na črni petek 2021 zagotovo ne bo – tako zaradi izogibanja gneči kot zaradi spremenjenega finančnega stanja potrošnikov. Manj bo velikih nakupov, po napovedih bodo tudi trgovci naročili manj zalog, saj je enodnevno, velikokrat tudi impulzivno nakupovanje v upadu, potrošniki pa postajajo vse bolj premišljeni pri tem, kam bodo vložili svoj denar, in kdaj – črni petek 2021 bo pokazal, kakšne dolgoročne spremembe v nakupovanju bo pustila trenutna svetovna situacija.

Zadnji prispevki